top of page

Vanliga frågor

Bläddra vidare för att se några av de vanligaste frågorna vi får. Om du inte hittar vad du letar efter kan du maila dina frågor till susanna@k9activity.se.

Obedience Training

Hur gör jag för att min hund ska sluta dra i kopplet?

En hund har svårt att tolka negationer- alltså måste vi tala om för hunden vad den ska göra istället för vad den inte ska göra. Hur gör vi det då? Jo, vi berömmer och belönar de beteenden vi uppskattar och vill ha mer av- såsom när hunden går fint vid vår sida. En regel som är definitiv inom hundträning är att "hundar gör det som lönar sig". Ställ dig själv frågan- brukar min hund få det den vill ha genom att dra i kopplet? Svaret är oftast ja- vi låter helt enkelt hunden dra i kopplet för att nå fram till exempelvis en intressant doftfläck eller hälsa på en annan hund. Vill du lära dig mer om detta är du välkommen att gå min kurs 

Dog Walk

Hunden som hoppar och/eller skäller på gästerna

Det första du bör se över- har hunden en egen plats i hemmet där den får vara ifred? Placera en bädd eller motsvarande i ett hörn och låt alla veta att när hunden är i bädden ska den vara ifred. Lär hunden att bädden är en trevlig plats att vara på genom att placera hunden i bädden när den får tuggisar och liknande. Lär in en verbal signal som talar om för hunden att den ska gå till sin bädd- beröm & belöna! Gör ditt bästa för att hunden ska hålla sig i bädden medan gästerna kommer in och hänger av sig, be dom att ignorera hunden tills den har taggat ned. När hunden inte längre är hyperexalterad är gästerna välkomna att kalla på hunden. Den får då gå och hälsa om den vill. På det här viset lär sig hunden att den inte har ansvar för att välkomna gästerna, det är husses/mattes jobb. Hunden lär sig med tiden vad som förväntas av den och vad som lönar sig, den lär sig att besökare inte är något att gå igång på. Sanningen är den att när besökarna väl får lov att hälsa på hunden är hunden oftast inte speciellt intresserad längre. Vill ni har mer tips och råd, vill veta hur ni ska lära hunden allt detta eller önskar en lektion på hemmaplan är du välkommen att skicka en problembeskrivning/förfrågan om privatlektion till susanna@k9activity.se eller via kontaktformuläret så återkommer jag snarast.   

Doggie Handshake

Min hund morrar om man närmar sig när den äter/har en leksak

Det beror troligtvis på det som kallas resursförsvar och bör hanteras fortast möjligt. Om problemet är nytillkommet och hunden plötsligt verkar "grinig" ska du börja med att besöka en veterinär för att kolla så att hunden inte har ont någonstans. Tänk själv hur lättretlig man blir när man har tandvärk, spänningshuvudvärk eller ont i en axel. 

Resursförsvar innebär att hunden känner ett behov att försvara det den behöver och/eller vill ha. Vi vill då lära hunden att vi inte är ute efter att ta något ifrån den. Detta görs genom att då och då närma sig hunden medan den har sin resurs och innan du är så pass nära att den kommer att börja morra- kasta något gott till den utan att säga något och gå därifrån. 
Förr i tiden brukade man försöka förebygga resursförsvar genom att tala om för hunden att "du kan få låna bollen, men den är egentligen min" och tog därför ifrån hundarna saker, tuggisen och matskålen titt som tätt. Detta gör raka motsatsen med hunden- det är så den lär sig att den måste försvara saker för att få ha dem ifred.
För att förebygga resursförsvar bör du utöva byteshandel. Lär hunden att varje gång du "tar" något ifrån den får den något bättre/godare i utbyte. När hunden har något i munnen håll fram en gobit framför nosen och säg tack när hunden släpper föremålet för att äta det du erbjuder. Om föremålet är något hunden egentligen får ha så ger du tillbaka det när den ätit gobiten. Behöver du ytterligare tips & råd i frågan är du mer än välkommen att höra av dig.

Har du andra frågor? Önskar du ytterligare råd? Kontakta mig på susanna@k9activity.se eller via kontaktformuläret.
bottom of page